Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο από το Γκουαντάναμο

Για πρώτη φορά, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την ανάκριση ενός κρατουμένου στο Γκουαντάναμο. Στο ντοκουμέντο, ο 16χρονος Ομάρ Καντρ ανακρίνεται από καναδούς αξιωματούχους το 2003.

Ο Καντρ, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο Αφγανιστάν το 2002, σε ηλικία μόλις 15 ετών, κατηγορείται ότι σκότωσε έναν αμερικανό στρατιώτη με χειροβομβίδα και ότι τραυμάτισε έναν ακόμα σε μάχη σε καταυλισμό που θεωρείτο ότι ανήκε στην Αλ Κάιντα. Το 2004, μια επιτροπή επιθεώρησης είχε χαρακτηρίσει τον κατηγορούμενο «εχθρικό μαχητή».

Στο 10λεπτο βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε κρυφά, ο κρατούμενος φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια εξάντλησης και παραπονείται ότι υπήρξε θύμα βασανιστηρίων όταν κρατείτο στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν. Σηκώνει μάλιστα την πορτοκαλί μπλούζα του για να δείξει στους ανακριτές τις πληγές του και τους λέει: «Δεν ενδιαφέρεστε για μένα».

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης φωνάζει, κρύβει το κεφάλι του στα χέρια του και ακούγεται να φωνάζει πολλές φορές: «Βοηθήστε με».

Ένας από τους δικηγόρους του Καντρ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το βίντεο θα προκαλέσει σάλο στον Καναδά και θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό της χώρας, Στίβεν Χάρπερ, να ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην ασκήσουν δίωξη στον πελάτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: