Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Εκτελεστικό Διάταγμα 12333 (……κυριολεχτικά)

Ένα σχέδιο του G. Bush επαναπροσαρμογής της αλυσίδα της διοίκησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τόσο εντός των υπηρεσιών όσο και εκτός αυτών.

Σύμφωνα με το politis-gr ,το σχέδιο αφορά μια νέα διάταξη ή οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου.

Η νέα διάταξη έρχεται και τροποποιεί το Εκτελεστικό Διάταγμα 12333, που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Ronald Reagan στις 4 Δεκεμβρίου 1981 και το οποίο ρύθμιζε νομοθετικά τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών (αφού έχει ήδη δεχτεί μια τροποποίηση του G. Bysh από το διάταγμα 13355 στις 27 Αυγούστου 2004).

Σύμφωνα να την νέα διάταξη ανατρέπεται η πρωτοκαθεδρία της CIA στο εξωτερικό και απαιτείται η εκχώρηση των σχετικών αποκλειστικών αρμοδιοτήτων που είχαν ως σήμερα οι κατά τόπους σταθμάρχες .

Οι σταθμάρχες θα παραμείνουν στη θέση τους, αλλά θα υποχρεωθούν να παραχωρήσουν κάποια από την εξουσία τους σε υπαλλήλους από άλλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της NSA ή την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DΙΑ).

Στην ουσία δηλαδή οι ….περίφημοι σταθμάρχες περιθωριοποιούνται και χάνουν την παραδοσιακή αυτονομία τους.

Μέχρι και σήμερα οι κατά τόπους σταθμάρχες της CIA παρέχουν πληροφορίες και συμβουλεύουν τους πρεσβευτές ,επιπλέον εκτός της εποπτείας των μυστικών επιχειρήσεων είναι και οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τις αντίστοιχες μυστικές υπηρεσίες στις χώρες που βρίσκονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: